Bessencrumble met amaretto

Receptinformatie


Bereidingstijd:
55 min
Afkoeltijd:
40 min
Extra tijd:
+ ong. 40 minuten baktijd, Tijd om te laten rusten: 40 min
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld
Categorieën:
Zoetigheden en desserts
Eigenschappen:
zonder vlees, zonder vis, zonder varkensvlees

Bereiding

 Verwarm de oven voor op 175 °C. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er met de punt van een mesje het vanillemerg uit. Doe de bloem in een kom samen met de boter, de bruine suiker, de gemalen amandelen, het ei en het vanillemerg en meng met de vingers tot een kruimelig deeg.
 Hak de amandelen fijn en rooster ze zonder bakvet goudbruin in een antikleefpan. Vet een lage ovenschaal in.
 Verdeel de bessen in de vorm en besprenkel ze met de likeur. Strooi er vervolgens de geroosterde amandelen en het kruimeldeeg over.
 Bak de crumble ongeveer 40 minuten in het midden van de oven. Dien warm op. Heerlijk met vanille-ijs, opgeklopte slagroom, vanillesaus of een combinatie van melk en volle room.
Tip
Crumbles zijn heel populaire desserts in de Britse en Amerikaanse keuken (‘crumble’ betekent trouwens ‘kruimel’). De bofrost*Rodevruchtenmix van kan naargelang het seizoen en naar smaak worden vervangen door ander fruit. Voor sommige fruitsoorten moet wel een beetje extra suiker worden toegevoegd: rabarber of zure kersen moeten nog flink worden bijgezoet - voor abrikozen of zoete kersen daarentegen is het deeg zoet genoeg en kan de suiker zelfs worden weggelaten.

Ingrediënten


Aantal personen:
1
vanillestokje
150 g
bloem
125 g
boter
125 g
bruine suiker
100 g
gemalen amandelen
1
ei
75 g
hele gepelde amandelen
1 kg bofrost* Rodevruchtenmix
1 kg
Vet om de vorm in te vetten
Amaretto voor de afwerking (Italiaanse amandellikeur)
Bestel direct alle bofrost*-producten van dit recept of schrijf ze op uw boodschappenlijstje

Bereiding

1.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er met de punt van een mesje het vanillemerg uit. Doe de bloem in een kom samen met de boter, de bruine suiker, de gemalen amandelen, het ei en het vanillemerg en meng met de vingers tot een kruimelig deeg.
2.
Hak de amandelen fijn en rooster ze zonder bakvet goudbruin in een antikleefpan. Vet een lage ovenschaal in.
3.
Verdeel de bessen in de vorm en besprenkel ze met de likeur. Strooi er vervolgens de geroosterde amandelen en het kruimeldeeg over.
4.
Bak de crumble ongeveer 40 minuten in het midden van de oven. Dien warm op. Heerlijk met vanille-ijs, opgeklopte slagroom, vanillesaus of een combinatie van melk en volle room.