Zalmfilet in een aardappelkorstje

Receptinformatie


Bereidingstijd:
40 min
Afkoeltijd:
10 min
Extra tijd:
+ 10 minuten gaartijd
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld
Categorieën:
Vis & zeevruchten, Feestelijke gerechten
Eigenschappen:
zonder vlees, zonder varkensvlees

Bereiding

 Was de vis, dep droog en snij in schijfjes. Besprenkel de zalmschijfjes met wat citroensap, kruid voorzichtig met peper en zout en wentel in de bloem.
 Schil de aardappelen, was ze en rasp ze fijn. Druk het vocht uit de geraspte aardappelen met behulp van een keukenhanddoek en kruid vervolgens met peper, zout en nootmuskaat. Bedek de zalmfilets aan één kant met de geraspte aardappel en druk goed aan. Verhit de olie en de boter in een antikleefpan en bak de zalmfilet eerst op de kant met de aardappelen goudbruin, ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Draai dan om en bak de andere kant. Neem de filets uit de pan en laat afdruipen op huishoudpapier.
 Voor de saus: verwarm de room in een kookpot. Meng er de mosterd en een beetje citroensap onder en mix alles luchtig met een staafmixer. Kruid met peper en zout naar smaak. Schik de zalmfilets op de borden, dresseer met de saus en garneer met de dilletwijgjes. Serveer met een groene salade als bijgerecht.
Tip
Gebruik voor dit recept alleen vastkokende aardappelen, die nemen onder het bakken minder vet op dan loskokende. Wie houdt van afwisseling, kan voor de korst ook geraspte worteltjes, selder of venkel toevoegen aan de aardappelen. Het is van belang om de filets eerst in bloem te wentelen, zodat de korst tijdens het bakken goed aan de vis blijft kleven. Zet het vuur niet te hoog, dan kan er zeker niets meer misgaan. De korst moet knapperig zijn, maar mag zeker niet aanbranden.

Ingrediënten


Aantal personen:
600 g bofrost* Zalmfilets, natuur
600 g
bofrost*Zalmfilets, natuur (licht ontdooid)
1
citroen, voor het sap
400 g
vastkokende aardappelen
2 EL
olie
2 EL
botter
200 g
room
2 EL
zacht-pikante mosterd
Zout
Versgemalen peper
Bloem om te bebloemen
vers geraspte nootmuskaat
dilletwijgjes ter garnering
Bestel direct alle bofrost*-producten van dit recept of schrijf ze op uw boodschappenlijstje

Bereiding

1.
Was de vis, dep droog en snij in schijfjes. Besprenkel de zalmschijfjes met wat citroensap, kruid voorzichtig met peper en zout en wentel in de bloem.
2.
Schil de aardappelen, was ze en rasp ze fijn. Druk het vocht uit de geraspte aardappelen met behulp van een keukenhanddoek en kruid vervolgens met peper, zout en nootmuskaat. Bedek de zalmfilets aan één kant met de geraspte aardappel en druk goed aan. Verhit de olie en de boter in een antikleefpan en bak de zalmfilet eerst op de kant met de aardappelen goudbruin, ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Draai dan om en bak de andere kant. Neem de filets uit de pan en laat afdruipen op huishoudpapier.
3.
Voor de saus: verwarm de room in een kookpot. Meng er de mosterd en een beetje citroensap onder en mix alles luchtig met een staafmixer. Kruid met peper en zout naar smaak. Schik de zalmfilets op de borden, dresseer met de saus en garneer met de dilletwijgjes. Serveer met een groene salade als bijgerecht.