Pangasius op rode linzen

Receptinformatie


Bereidingstijd:
60 min
Afkoeltijd:
15 min
Extra tijd:
+ 15 minuten gaartijd, Tijd om te laten rusten: 15 min
Moeilijkheidsgraad:
moeilijk
Categorieën:
Vis & zeevruchten
Eigenschappen:

Bereiding

 Laat de linzen een dag op voorhand weken in een ruime hoeveelheid water. Giet ze de volgende dag af en laat uitlekken.
 Verhit de olijfolie in een pan en stoof de spekblokjes, de bouillongroenten en de uienblokjes aan. Voeg de tomatenpuree, de linzen en de fond toe en laat 10 minuten koken tot alles zacht is. Voeg ten slotte de koude boter toe om het geheel wat te binden.
 Spoel de vis af, dep droog en snij schuins in tweeën. Kruid met peper, zout en citroensap. Wentel de pangasius in een kleine hoeveelheid bloem en klop het teveel aan bloem af. Laat boter smelten in een pan en bak de visfilets aan beide kanten op laag tot middelhoog vuur. De vis moet er vanbinnen glazig uitzien en sappig zijn.
 Voor het aardappelstro: schil de aardappelen, schaaf ze tot strofijne reepjes en spoel ze in koud water. Giet af in een zeef en dep droog met huishoudpapier. Verhit de olie in een kookpot of zet de friteuse aan op 170 °C en frituur het aardappelstro goudbruin. Neem het stro uit de olie, laat het even afdruipen op huishoudpapier en kruid met peper, zout en paprikapoeder.
 Verdeel de linzen over de borden, en dresseer de vis en het aardappelstro er mooi bij. Garneer met bieslook en dien op.
Tip
Kruid vlees en vis altijd na het bakken, zo kunnen de kruiden niet aanbranden. Kruid de visfilets pas met peper en zout wanneer ze gaar zijn. De combinatie van vis en linzen is een echte weldaad voor de gezondheid. Linzen bevatten namelijk complexe koolhydraten en vezels die zorgen voor een verzadigd gevoel zonder voor een dip in de bloedsuikerspiegel te zorgen. De kleine rode linzen zijn gepeld in de winkel te vinden en hoeven niet per se te week worden gezet voor gebruik. Belangrijk: gebruik voor het weken van peulvruchten altijd voldoende water, want ze verdubbelen bijna in volume.

Ingrediënten


Aantal personen:
400 g
rode linzen
4 EL
olie
20 g
gerookt spek (in blokjes)
300 g bofrost* Bouillongroenten
300 g
40 g bofrost* Uienblokjes
40 g
1 TL
tomatenpuree
300 ml
sterke gevogeltefond
1 EL
koude boter
600 g bofrost* Pangasiusfilets, natuur
600 g
50 g
bakboter
2
grote vastkokende aardappelen
2 EL bofrost* Gehakte bieslook
2 EL
Zout
Versgemalen peper
Een scheut citroensap
Bloem om te bebloemen
Olie om te frituren
Paprikapoeder (zoet)
Bestel direct alle bofrost*-producten van dit recept of schrijf ze op uw boodschappenlijstje

Bereiding

1.
Laat de linzen een dag op voorhand weken in een ruime hoeveelheid water. Giet ze de volgende dag af en laat uitlekken.
2.
Verhit de olijfolie in een pan en stoof de spekblokjes, de bouillongroenten en de uienblokjes aan. Voeg de tomatenpuree, de linzen en de fond toe en laat 10 minuten koken tot alles zacht is. Voeg ten slotte de koude boter toe om het geheel wat te binden.
3.
Spoel de vis af, dep droog en snij schuins in tweeën. Kruid met peper, zout en citroensap. Wentel de pangasius in een kleine hoeveelheid bloem en klop het teveel aan bloem af. Laat boter smelten in een pan en bak de visfilets aan beide kanten op laag tot middelhoog vuur. De vis moet er vanbinnen glazig uitzien en sappig zijn.
4.
Voor het aardappelstro: schil de aardappelen, schaaf ze tot strofijne reepjes en spoel ze in koud water. Giet af in een zeef en dep droog met huishoudpapier. Verhit de olie in een kookpot of zet de friteuse aan op 170 °C en frituur het aardappelstro goudbruin. Neem het stro uit de olie, laat het even afdruipen op huishoudpapier en kruid met peper, zout en paprikapoeder.
5.
Verdeel de linzen over de borden, en dresseer de vis en het aardappelstro er mooi bij. Garneer met bieslook en dien op.